Otwieramy restaurację. O czym powinniśmy pamiętać? Co jest najistotniejsze? Jak umeblować taki lokal?

przez | 3 listopada 2021
Wyposażenie i otwarcie lokalu gastronomicznego to znaczny koszt. Właśnie z tej przyczyny tak ważne jest sprawne zgranie wszystkich elementów, czyli zaczynając od wystroju, poprzez wyposażenie, kończąc na potrawach. To istotnie sposób, w jaki restauracja jest urządzona i wyposażona określona charakter takiego miejsca. Jakie musi być wyposażenie?

strona www

Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com

Najbardziej ważna jest spójność i funkcjonalność. Konieczne są też jak najniższe koszty utrzymania, ale bez przesady, ponieważ jest w stanie się to obrócić przeciwko nam. Jeśli mowa o doborze wyposażenia, to musi być ono także zależne nie tylko od wyglądy, lecz również od trwałości materiałów, z jakich zostało wykonane. Rozpocznijmy od wyposażenia kuchni, bo ta kwestia jest równie ważna, co wyposażenie sali czy karty menu restauracji. Musi być idealnie obmyślane, jak mamy w planach urządzić pomieszczenia kuchenne. Musimy się zastanowić, jakie wyposażenie będzie pasować do charakteru żyrandole (więcej dowiesz się na tej stronie)uracji.

kawa

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Sporo początkujących restauratorów dość często popełnia ważny błąd, bo zakupuje drogie wyposażenie, żeby następnie z niego nie korzystać.

Zakup takiego sprzętu powinno być dokładnie przemyślany, tak by najlepiej wykorzystać jego możliwości. Kolejnym, ważnym aspektem w zakresie wyposażenia kuchni jest także jej charakter. Coraz częściej spotykamy więc lokale gastronomiczne, gdzie kuchnia (produkcja sztućców stołowych) jest otwarta na salę, czyli klienci mogą do niej zaglądać. W takiej okoliczności sprzęt oraz jego rozmieszczenie powinno być nie tylko jak najbardziej przemyślane, istotny jest też wygląd kuchni. Chyba nikt nie ma obiekcji, że najważniejsze miejsce w restauracji to jej wnętrze. To tak naprawdę jedyne miejsce, jakie widzą klienci, to również miejsce od którego zależy opinia na jego temat.

Wnętrze ma najistotniejszy wpływ na takie sprawy, czy restauracja będzie służyła jako miejsce spotkań towarzyskich czy raczej służbowych. Dlatego bardzo ważny jest dobór takich przedmiotów, jak stoły, meble, dekoracja, lecz także karty dań czy nawet przyprawniki (polecany sklep). To one, czasami te najmniejsze szczegóły decydują o tym, czy kolejny gość wybierze nasz lokal. Wnętrza i menu powinny być ze sobą zgrane, a co istotne powinny odpowiadać określonej przez nas grupie docelowej. To wszystko jest bardzo ważne i ma rzeczywiście duży wpływ na to, czy nasza restauracja odniesie sukces.