Cechy oleju kokosowego

przez | 30 listopada 2021
Olejek kokosowy odnalazł zastosowanie tak w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom leczniczym oraz pielęgnacyjnym. Olej kokosowy jest najlepszym środkiem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się otyłości (szczególnie tej brzusznej), ponieważ nie odkłada się w formie niepotrzebnego tłuszczu, lecz jest użytkowany do spalania kalorii. Sprawdź, jakie jeszcze własności posiada olej kokosowy.

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak też w kosmetyce dzięki swoim własnościom uzdrawiającym i pielęgnacyjnym. Uzyskiwany z miąższu kokosa olej uniwersalnie uważa się za najzdrowszy olej na świecie. Wszystko dlatego,

zdrowy olej kokosowy

Autor: Naomi King
Źródło: http://www.flickr.com

że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząsteczek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo iż są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone, jedzone w małych czy umiarkowanych ilościach mogą przynieść co niemiara korzyści. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to unikalna grupa cząsteczek tłuszczu, albowiem są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze.

Po dostaniu się do układu nie są zamienione w tkankę tłuszczową, acz są od razu użytkowane do wytwórczości energii, a co za tym idzie – do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, iż po spałaszowaniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się bezcelowe kalorie, co zapobiega nadwadze.

Odpowiada Ci ten tekst? To ekstra, sprawdź stronę pinot grigio pod tym adresem. Zobaczysz tam większą ilość informacji na zbliżony temat.

Dodatkowo olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. W następstwie w przeciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie – kalorii. Jednostkom odchudzającym się rekomenduje się stosować dwie łyżki oleju kokosowego na dzień.

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym dogłębnie penetrują a także odżywiają skórę, dlatego jest on niezłym kremem wygładzającym. W związku z tym winny po niego sięgnąć właścicielki cery odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. Aby pozbyć się pryszczy, możesz wcierać olej w skórę (kliknij i przeczytaj), jak także dodawać go do posiłków w miejsce innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy ochrania cerę przed słońcem, albowiem wykazuje to samo działanie, co kremy z filtrem.

Nie czekaj! Jeśli zajmuje Cię kompleksowa treść (https://alena-firany.pl/blog/dlaczego-rolety-rzymskie-to-swietny-wybor-na-wystroj-salonu/), to koniecznie powinieneś kliknąć w ten link. Pod nim znajdziesz wiele precyzyjnych detali z nią związanych.

Specjaliści przekonują, iż olej kokosowy wywiera też korzystny wpływ na nasze włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest niezwykle podobny do białek we włosach, a dzięki swej niskiej masie molekularnej a także prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa. W kosmetyce z sukcesem stosowany jest też olej makadamia, który uzyskuje się z orzechów drzewa makadamia, mających niepospolite walory smakowe oraz odżywcze – reszta w temacie: skąd pochodzi olej makadamia?.