Z jakiego powodu herbata stała się tak popularna, charakterystyka ich głównych rodzajów

przez | 14 września 2021
Mało jest ludzi, którzy nie zaczynają dnia od gorącej filiżanki napoju, czy to będzie herbata czy kawa. Każdy z tych napojów się cieszy ogromną popularnością, oba mają również duże znaczenie dla naszego zdrowia. Zwłaszcza herbatę się poleca jako świetny napój na każdą okazję, pije się ją zarówno do posiłków, jak również samą. Najpopularniejsza czarna herbata robiona jest z liści, jakie poddane zostały ostatecznej fermentacji, przez co ma ona bardzo ceniony aromat i smak.

biała herbata

Autor: surtr
Źródło: http://www.flickr.com
Ma również dużo kofeiny, nie tak dużo jak kawa, lecz w wystarczającej ilości, że da się już odczuć jej działanie. Ten rodzaj herbaty parzy się w temperaturze 100 stopni, przez czas maksymalnie paru minut, po tym okresie w napoju zaczynają się wydzielać taniny i herbata staje się gorzkawa.

Zaglądnij na stronę twórcy. Namawiamy Cię z radością! A to przez to, że oczekuje tam na Ciebie wiele szczegółowych oraz interesujących szczegółów.

Czarna herbata pita bywa sama, bez żadnych dodatków, lecz jest także doskonałą bazą do mieszanek herbacianych. Oprócz niej do tego typu mieszanek dodaje się różne dodatki, takie jak suszone liście i owoce innych roślin, dzięki czemu tak powstały napar ma niepowtarzalny smak.

Ale czarna herbata nie jest jedynym gatunkiem, jaki jest parzony w naszych kuchniach. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się różnego rodzaju herbatki owocowe, które często nawet nie mają w sobie prawdziwej herbaty a złożone są z jakiś innych roślin.

Jeżeli omawiany na tej stronie post jest dla Ciebie ekscytujący, kliknij tutaj, ponieważ naprawdę warto zobaczyć tam (http://www.foliograf.pl/) także inny podobny materiał!

Bardzo polecane z powodów zdrowotnych są herbaty pu – erh, są to inaczej herbaty czerwone, które zostały poddane kolejnym etapom fermentacji i leżakowania – ciekawa strona.

Kolejną popularną odmianą są herbaty zielone, one z kolei wytwarza z liści, jakich nie poddano procesowi fermentacji, a ususzone bezpośrednio po zerwaniu. Zielona herbata ma dużo delikatniejszy smak od klasycznej czarnej, a przez taką obróbkę zachowuje znacznie więcej cennych witamin, niż inne gatunki – zajrzyj do witryny. Z kolei do najdroższych herbat są zaliczane herbaty białe. Wytwarzane są one z młodych pączków zbieranych na wiosnę, a następnie delikatnie suszonych, w zależności od odmiany ceny kształtują się na poziomie nawet 100 złotych za sto gramów suszu.