Strawa liofilizowana – co to jest i co wskazane jest o niej wiedzieć

przez | 10 lipca 2021
Jej nazwę trudno się wymawia, co niekiedy wywołuje podejrzenia. Na początku używali jej amerykańscy żołnierze, choć technikę produkcji odnaleźli Indianie.
Żywność liofilizowana – dlatego że o niej mowa – dzisiaj zyskuje coraz to większą popularność wśród sportowców i podróżników, lecz nie jedynie.

drzwi

Autor: Comrade Foot
Źródło: http://www.flickr.com
Oświetlenie kuchenki

Autor: SKOFF
Źródło: SKOFF
Czym jest? Jakim sposobem powstaje? Czy dopuszcza ją się w przetwórstwie ekologicznym? Liofilizacja jest to proces suszenia przez mrożenie wynaleziony przez Indian Quechua kilkaset lat temu.

Zainteresował Cię ten temat? Jeżeli tak, to wejdź do kolejnego artykułu i czytaj dalej weldman migomat o tym, co niezwykle Cię interesuje.

Spostrzegli oni, że pożywienie pozostawione w określonych warunkach (małe ciśnienie i ujemna temperatura) oprócz tego, że zamarza, to traci wodę, jaka jest odparowana. W dzisiejszych czasach w warunkach przemysłowych przebieg liofilizacji usprawniają specjalne narzędzia.

Jeśli masz chęć poznać więcej informacji na prezentowany temat, kliknij na ten odnośnik do witryny (www.shoplet.pl/46-komputery-dla-graczy), a znajdziesz tam dużo fascynujących danych.

Jakie są zalety owej technologii? Po procesie liofilizacji żywność nadal mieści ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów i składniki mineralne jak też substancje biologicznie aktywne. Wyroby takowe są popularne wśród sportsmenów, a na początku korzystało z nich amerykańskie wojsko w trakcie II Wojny Światowej.

Kamera Sony Action Cam

Źródło: http://kamerynakask.pl/
Współcześnie osoby zawodowo zajmujące się sportem, czy też podróżnicy entuzjastycznie korzystają z gotowych, liofilizowanych potraw, bo są zdrowe a także jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Zapakowania są leciutkie, łatwo je przewieźć. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą po czym mamy gotowe danie.

Dzisiaj takowe artykuły są łatwiej dostępne dla wszystkich. Czasami warto wypróbować je jako zdrową, wartościową pod względem odżywczym, opcję dla „chińskich zupek” choćby w czasie górskich wędrówek.