Krótka charakterystyka oraz historia kawy, jej znaczenie dla milionów ludzi, którzy ją codziennie piją

przez | 10 lipca 2021
Kawa wraz z herbatą zaliczana jest do najpopularniejszych napojów na całym świecie – codziennie ludzie piją miliony litrów espresso, cappuccino czy caffe latte. Żeby tę ogromną ilość filiżanek zrobić będzie także potrzebna duża ilość kawy do zaparzania, która musiała wcześniej wyrosnąć, zostać zebrana, wypalona i wreszcie zmielona przed zaparzeniem.

Chi-Cafe, zdrowa kawa Jacob’s Medical

Autor: Jacob’s
Źródło: Jacob’s
Z tego też powodu plantacje kawy będą zajmować dziesiątki tysięcy hektarów, i z właśnie z nich zebrane i przygotowane ziarna wyruszają w podróż na cały świat. Obecnie w sklepach dominują dwa podstawowe gatunki kawy, to znaczy Robusta i Arabica. Pochodzą one z różnych regionów świata i odróżniają się kształtem ziarna i aromatem otrzymanego napoju. W naszych sklepach najczęściej jest oferowana kawa ziarnista (szczegóły tutaj dobra kawa ziarnista) arabica, która daje aromatyczny, łagodny smak.

Arabica ma niedużą zawartość kofeiny, przez co da się ją pić wcześniej pić od robusty, jednak jest trudniejsza w uprawie, gdyż wymaga odpowiednio gorącego, odpowiedniej temperatury oraz wysokości. Robusta ma dużo mniej aromatów, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny znacznie pobudza organizm osoby, która ją pije.

Powiązane artykuły: Palarnia palarnia kawy Kawy

Kawa zanim zostanie wsypana do naszych kubków musi przejść parę procesów. Na plantacjach z zebranych ziaren kawowca uzyskuje się gotowe do wypalania ziarenka kawy. Wypalanie to bardzo ważny proces, to ono właśnie przede wszystkim decyduje o smaku i aromacie ziaren. Z tego też powodu najczęściej wykonuje się je w kraju docelowym, bo wtedy wypalone ziarna nie tracą świeżości w czasie długiego transportu.

Doczytaj: tu

Kawa i przyprawy

Autor: DA
W dalszej kolejności wypalona kawa ziarnista sklep jest albo pakowana do pudełek i w takiej formie oferowana, albo poddaje się ją mieleniu i próżniowemu pakowaniu, co pozwala na długie zachowanie świeżości i aromatu. Kawę parzyć można na wiele różnych sposobów, w zasadzie większość krajów ma swoją kulturę i zwyczaje picia kawy. Pita systematycznie bardzo pozytywnie wpływa na spożywających, dzięki zawartości kofeiny może dodać sił i energii, a dodatkowo zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych zmian nowotworowych. No i świetnie smakuje, o czym doskonale wiedzą wszyscy którzy sięgają rano po kubek tego napoju.